De Grieks orthodoxe kathedraal van de heilige Nikolaas die sinds 1957 in het Rotterdamse Museumpark staat werd onlangs toegevoegd aan het Grootste Museum van Nederland, een initiatief van Museum Catharijneconvent.
Met dit landelijke project worden religieuze gebouwen als migrantenkerken, synagogen, moskeeën en tempels opengesteld voor een breed publiek. Sinds de start van het project in 2017 hebben miljoenen bezoekers kennis gemaakt met de grote variëteit aan religieus erfgoed die Nederland te bieden heeft.
De bouw van de kathedraal van de heilige Nikolaas tussen 1954 en 1957 kon worden bekostigd dankzij een soort crowdfunding actie avant la lettre van de Vereniging der Grieken in Nederland. Elk Grieks schip dat de haven van Rotterdam aandeed werd gevraagd 40 gulden te schenken voor de bouw van de kerk. Ook de Griekse rederijen die zich na de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam hadden gevestigd droegen een steentje bij.
Wie de kruisvormige kathedraal binnenstapt wordt begroet door een indrukwekkend schouwspel. De kathedraal is van binnen volledig beschilderd met rijk gekleurde Bijbelse voorstellingen. De Griekse kunstenaar Panayiotis Tetsis decoreerde de kerk in de jaren vijftig met scenes uit het leven van Sint-Nikolaas en andere heiligen in de Grieks-Byzantijnse stijl. Argyris Liakos, ook een Griekse kunstenaar, maakte de overige muurschilderingen in de jaren negentig. Deze schilderde hij in zijn atelier in Athene met waterverf op canvas en ze zijn vervolgens op de muren van de kathedraal gelijmd.
Een andere bezienswaardigheid is de zestien meter hoge koepel. Deze is beschilderd door Panayiotis Tetsis met een portret van Christus Pantocrator (letterlijk vertaald uit het Grieks: allesheerser). Het is een veelvoorkomende voorstelling in Grieks-orthodoxe kerken waarmee de goddelijkheid van Jezus wordt benadrukt. Precies onder de koepel hangt een imposante kroonluchter als symbool voor het eeuwige licht van Christus.
De kathedraal van de heilige Nicolaas is absoluut het bezoeken waard en is één van de vijf genomineerden voor de publieksprijs ‘Kerk+Interieur 2023’ van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Vraag bij je bezoek naar de kijkkaart zodat je langs alle highlights wordt geleid en gelijk ook het verhaal leert kennen dat erachter zit.
Openingsfoto ©Femke Lockefeer, Museum Catharijneconvent
Auteur
-
Erfgoedspecialist oosters- en oriëntaals-orthodox erfgoed bij het Museum Catharijne Convent
Bekijk Berichten