In het Ikonenmuseum Kampen is momenteel een bijzondere tentoonstelling gaande: IKONA. In iconen die dateren uit het einde van de 15e eeuw tot de 21e eeuw, behandelt IKONA het tijdloze en tegelijk actuele onderwerp van de uitbeelding van vrouwen en hun diverse rollen in de orthodoxe kunst.
In meer dan zeventig iconen komen de spannende verhalen van deze vrouwelijke heiligen aan bod en wordt ingegaan in op wat deze verhalen ons vertellen over de machtsverhoudingen tussen de seksen. Ook is er speciale aandacht voor een aspect van de Russische schilderkunst. In het onderdeel Prinsessen, heksen en gemene stiefmoeders kunt u kennis maken met allerlei heldinnen en heksen. Tijdens de Sovjet-Unie bijvoorbeeld mochten er geen religieuze iconen meer geschilderd worden. Om de techniek niet te verleren gingen Russische schilders lakdozen schilderen. Deze staan vol met spannende verhalen en sprookjes met dappere prinsessen en de beruchte heks Baba Yaga.
IKONA is de eerste iconententoonstelling in het westelijk halfrond die specifiek gewijd is aan het thema heilige vrouwen (in het Andrej Rublev Museum in Moskou werd vrijwel tegelijkertijd een vergelijkbare tentoonstelling geopend). En het is de eerste samenwerking tussen de drie belangrijkste iconenmusea in West-Europa, de musea van Recklinghausen, Kampen en Frankfurt am Main.
De expositie is nog te bezoeken tot 29 september 2024.
Voor meer informatie: IKONA | Heilige vrouwen in de orthodoxe kunst – Ikonenmuseum Kampen
Bij deze tentoonstelling behoort ook een catalogus.
Openingsafbeelding: Heilige Sophia, de Wijsheid Gods. Rusland, 18e eeuw. Ikonenmuseum Kampen.
Auteur
-
Eindredacteur 'Platform Oosters Christendom'. Christel studeerde Religiewetenschappen en Communicatie, daarnaast is zij journalist en schrijver van diverse boeken.
View all posts